Saturday, 30 April 2011

aku bukan Zerox...

tapi akulah RICOH.memang aku tak pernah dengar nama jam ni.kalau mesin fotostat zaman 80an tu mmg berlambak. mungkin ibarat:Ricoh punya susu, Zerox dapat nama...apa tak nya, Ricoh bole dpt 10sen se kpg, Zerox 50sen beb!tak heranlah ayat yang biasa di kalangan student U dulu:'...nanti aku kirim zerox nota ye, pakai duit engkau dulu' huu
haa, sebelum tu timakasih kpd Tuan Syed Mohri kerana bagi jam ni...bagi bersyarat, menang tempat ke 3 Peraduan Teka Jam hehe
hari dan tarikh aku tak kisah...belasah je asal jam jalan tepat masa
cermin plastik tinggi punyalah lawa...jenis kunci, tarikh tekan butang atas...
macam Rolex...
siu ooo...
Acan kucing aku je yg setia menemani...
buatan jepun, no. siri 2009...keluaran tahun 70an
mengiau lak dia...oo belum makan lagi hehe
siang/luar rumah/berseluar
malam/dalam rumah/berpelikat hehe.
Cuma aku terfikir adakah aku akan meminati jam2 saiz 35-36mm ini? sebenarnya mmg aku gila divers yang beso2...

Wednesday, 27 April 2011

OM selepas hujan...

perkataan OM tu ada banyak maksud. tapi biarlah kat sini maknanya ialah Oren Monster. aku suka sesi pergambaran selepas hujan. suasananya sangat mendamaikan...hening, ada lopak2 air, bunyi2 katak memanggil girlfren dan arwah Sudirman pun nyanyi lagu Hujan dgn penuh penghayatan...
kali ini lah aku nak upload gambar laju macam air hujan...selalu punyalah berjanggut...alhamdulillah
kebanyakan blog dah pamerkan OM ni, aku tambah2 sikit je...
latarbelakang tu kebun bini kecil2an. nak tanam lada kat tanah selalu tak menjadi...pasu le jawabnya.
bezel dia yg mcm tayar traktor tu yg menjadikan jam ini dinamakan Monster...
siapa yang belum ada cepatlah beli pasal harga takle semahal Omega...7 kpg ungu gambar Yang Dipertuan Agong pun dah lepas...
kali ini pakai tali military dan rasa selesa serta nampak gagah...dah oder yg hitam lak
lagi pandangan yg serupa gaya Mr. Universe Malaya...ada kenal ke hehe
senyap...tgh pusing bezel
posing belakang...
lagi...
dekat lagi...dah biasa bacakan?
akhirnya melekap di tangan nan usang... pukul 3 lagi hehe

Sunday, 24 April 2011

tukar hobi jap...

...tu sebab dalam pengenalan blog aku ni, aku dah kata... 'untuk rakan di luar sana' dan 24 jam tu luas maksudnya huhu. kadang2 tgk jam pun lama2 tensen kan, jadi kali ni aku saja nak bawa kebetulan ada kaki2 jam yang suka akan mainan ni...
hobi ni aku mula sejak 1999. ni kira permainan kesukaan guru2, mgkin dah tak larat nak kejo bola kat padang yg luas...lagipun badminton ni leh main masa malam wlaupun dalam hujan lebat skalipun...
peralatan paling asas ialah raket. tapi mcm jam gak, tak sah kalau takde lebih dpd satu...hrga sebatang lbh kurang Seiko oren monster sebijik woo...
mesti pakai kasut, selipar jepun budak2 yang suka pakai...mesti ada 'power cushion' utk menyerap hentakan selepas melompat mcm Dato Lee hehe
ada yang dah patah atas dan patah tepi.adatlah...yg atas tu aku pakai dr. tahun 2000. dah sampai ajal dia, 2005 padam. yg bawah tu frame terlampau lembut lak...padam gak.

dah puas cuba macam2, pengabis sekali aku landing dgn model ni...Nanospeed 7000. brg dah discontinue, tu yg alang2 angkat sampai 3 batang hehe
haha, lepas kejohanan kecil2an kumpulan 1 Malaysia Sabah.nasib tukang gambar, selalu ghaib..
beg2 ni adalah rakan baik pemain badminton kampungan huaa...

Thursday, 21 April 2011

kehandalannya setanding...


...dengan 6105. haha, walaupun tak se popular vet perang Vietnam tapi sikap rendah diri dia sentiasa segar di hati peminat mcm aku ni. Baru dapat dari geng KPJVM yang semakin memikat orang ramai, bro Marwan Fadhil. Kisah kali ini ada berat sikit, 3 benda aku nak bgtau.
1.  perbezaan ambek gambo siang dan malam;
2.  tali, buckle dn keselesaan;
3.  perbandingan dgn rakan/musuh setanding hehe.

dah boleh agak sapa yang dimaksudkan?...
haha...sudah terang lagi bersuluh. ini gambo dalam terik mentari jam 3.37pm waktu Sabah...
ni lah seteru dia...6105 auto & hack. 51-2273, auto & boleh kunci manual. setanding...
bagai kelapa di belah parang...
ni yang aku maksudkan. tali rubber wave, military dan rubber biasa. buckle juga ada pendek dan panjang. setelah beb. kali tukar tali dan buckle (tapi tak buang)...military plg selesa. Jam beso dan berat takleh longgar2 dan ketat...ikut nalurilah, kalu senang hati itulah yang sesuai...
...dah ada kanan, mesti nak ada kiri...tak lengkap beb!
cun kan walaupun diver tak semestinya tali rubber...
cermin mata petai tu yang tak tahan, tak tahan...
haha. tu bukan kaki teddy bear ye...teman@pet aku paling setia, Acan the cat...

Friday, 15 April 2011

16apr...panas, panas


Biasanya aku reviu jam ambek gambo petang. Kini sudah tukar, kata Sathiya...pagi. Malam ni mmg panas pasal akan dapat diketahui parti mana akan teraju Sarawak. 12 pagi MU lwn MCity lak, sediakan kopi dan kacang. Orient diver 200m ni pun masih panas2 lagi, semalam baru mendarat di Sabah. Jadi sebelum sejuk aku hidangkan kat korang lah...
tak sah kalu tak tunjuk rusuk kiri dan kanan...
dijana oleh enjin auto 21jewel. saiz mmg bagak 44mm tak masuk crown, 47.5mm. tali ada sign, gitu jgk buckle (tak dpt tengok ke hehe)...
tak dapat Tuna 600m dpt Sadin 200m pun cukup la, tapi dia menang gigi...emas huhu
knapa nampak gelap sikit? tiba2 mendung ,jgn air tempayan dicurahkan...tapi hujan tak jadi.





Thursday, 14 April 2011

Gonzales@Speedy...

Seperti yg dijanjikan, cerita-ceriti muncul kembali selepas 2/3 hari mengeram...assalam, hai, good evening, vanekem, kowei kuanchong...
Dibawa segar dari ladang limau kasturi yg sekangkang kucing? napa kucing...
back to the future for 5 minutes hehe. bagi dia posing ayu. tgk sub-dial saat, minit dan jam memutar ligat. 3 butang kanan tu yg wat aku mandi tak basah...
nah, pasalnya...kat sini takde kera, yang ada kebetulan kucing aku, Acan tgh minum air. sporting...sebenonya dia kena candid kamera ni...marah nampak hehe
takde cerita, tengok berkilatnya logo dn caseback pun dah nangis...uwek2
dalam terang atau gelap, dalam siang atau malam, wajahnya tetap menawan ibarat bait2 lagu 'wajahmu di mana2-Azlina Aziz' dan killer retro song 'wajah kesayangan hamba-Hail Amir'...cewah