Saturday, 8 October 2011

salam kembali...




kat sebulan menghilang diri berkarya, utk permulaan...saje; aura dia mmg kuat...



*aku tak tau apa masalah bhgn komen ni, takleh nak publish...jadi aku komen dlm ni la ye...



-bro wali, tk...ada jgk yg rindu hehe

35 comments:

  1. Salam kembali CZ...selamat berkarya semula :)

    ReplyDelete
  2. Mana aksi2nya lagi? Nak tengok! Hehe

    ReplyDelete
  3. akan diusahakan...sibuk ujung2 tahun ni...

    ReplyDelete
  4. Salam tuan, saya meminati jam jenama ini. Sudah lama saya perhatikan blog jam di Malaysia ini. Semakin lama semakin meriah ya.

    Ada beberapa blog menjual jam yang saya rasa menjual jam rojak & tipu. Blogger ada yang tak cakap benda yang betul pasal jam yang dijual tu. Dari mana tuan beli jam ni ye?

    Saya rasa jam ini bukanlah jam Breitling. Sebab Breitling tidak pernah mengeluarkan jam macam ini. Puas saya cari sebab saya sukakan rupa jam ini. Tapi malangnya tak jumpa. Yang jumpa model Breitling lain. Tapi enjinnya juga lain.

    Jam ini didapati sama seperti Clebar yang menggunakan enjin Landeron 248. Tuan boleh tengok pada pautan ini
    http://www.finertimes.com/graphics/images/watches/mpta2581.jpg

    http://www.chronocentric.com/forums/heuer/index.cgi?md=read;id=3990

    http://www.ebay.com/itm/Vintage-CLEBAR-DIVERS-WATCH-CLEBAR-CHRONOGRAPH-HUGE-CHRONO-Landeron-248-/200681295972?pt=Wristwatches&hash=item2eb9899064#ht_500wt_1202

    http://www.ebay.com/itm/VINTAGE-RODANIA-CHRONOGRAPH-cal-LANDERON-248-PERFECT-WORKING-ALL-ORIGINAL-/250936592560?pt=Wristwatches&hash=item3a6cfc88b0#ht_5114wt_1185

    http://www.ebay.com/itm/70s-O-W-Precision-17J-Divers-Chronograph-Landeron-248-/270733678394?pt=Wristwatches&hash=item3f08fc173a#ht_992wt_952

    http://www.ebay.co.uk/itm/VINTAGE-CLEBAR-2REG-CHRONOGRAPH-WATCH-LANDERON-248-/250878658296

    Ini Breitling vintage yang cantik tapi enjinnya Valjoux 7734.
    http://www.ebay.com/itm/VINTAGE-BREITLING-NICE-GRAY-DIAL-CHRONOGRAPH-7734-MANUAL-WIND-MENS-WATCH-/280772759948?pt=Wristwatches&hash=item415f5c518c#ht_17587wt_1185

    Saya rasa jam tuan ini telah dibikin semula & diubah jenama pada mukanya dan enjinnya. Kalau letak Clebar, harganya murah. Kalau letak Breiling, berlipat ganda harganya. Saya rasa tuan telah tertipu. Saya harap tuan dapat tanya kembali kepada penjual jam ini mengenai status jam ini. Sekian

    ReplyDelete
  5. nak tahu betul ke tak....try gi kat breitling sendiri....mana tahu ada jawapan.

    ReplyDelete
  6. Cikgu Zul, ni kes serius ni. Beli kat mana jam ni? Mintak seller tu explainla.

    ReplyDelete
  7. Tu la.. untuk pengesahan boleh tanya Breitling sendiri... Email depa gambar jam... Musti depa tau punyalah jam2 yg depa produce dulu...

    ReplyDelete
  8. timakasih kpd anony, nazri, PM n Doc atas komen2 tu. nti aku chek balek psl Brity ni tahun 1950an punya. prnh npk 1 iras2 mcm ni tp lupa nak copy...akan diusahakan.TK...

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. kalu difikirkan balek bahan2 rujukan yg kita dpt dr. internet mmg terhad. mgkn yg kita npk ni hnya 5% dpd brg yg ada di seluruh ceruk dunia ni...TK Dato atas komen...

    ReplyDelete
  12. Breitling Hand Winding Chronograph.
    '...like the above Breitling Calender, this is another rarely seen Breitling watch and one for the Breitling collectors...'
    '...They had humble origins in Switzerland and at the time this watch was produced, Breitling were still a small company.'
    '...As they were a small company, the watches that they produced in the 1950's and 60's are not commanly seen until the Navitimer appeared
    which became the flagship towards world sucess.'
    source: http//www.chronomaster.co.uk.

    ReplyDelete
  13. Farum ini ada cerite jam warisan famili sejak 1930an mengenai breitling guna movt landeron... http://www.breitlingsource.com/phpBB2/viewtopic.php?f=11&t=16359&start=0

    ReplyDelete
  14. apasal missing link antara breitling ngn Landeron, baca ni:
    'This is the problem when a great watch manufacturer abandons(or loses) their history and heritage and leaves the servicing and establishment to independent contrators'.
    'But is very simple, when somebody only evaluates the well known and usual Breitling watches as genuine and every unusual or real rare watch evaluate as fake, only because he don't know it'
    petikan2 ayat dr. breitlingsource...

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. haha Sifu dah kluar taring. dapat la tido nyenyak psl misteri Brity atas ni belum lagi terungkai. org kata Nessy ada dlm Loch Ness, Bigfoot ada kat hutan Endau-Rompin...tak tau bila ada jawapannya...biarkan hidup anda diselubungi...misteri...

    ReplyDelete
  17. Salam sekali lagi kepada semua

    Nampaknya tuan 24jam sendiri tak pasti kesohihan jam ini. Adakah tuan rasa gembira dengan jam sebegini rupa? Terimalah hakikat bahawa jam ini bukanlah Breitling tetepi sebenarnya adalah Clebar yang dipadam namanya. Jika betul Breiling, kenapa tidak ada satu pun jam seumpama ini? Mengapa pula jam ini serupa betul dengan Clebar ye? Boleh tuan jawab?

    Dalam pencarian saya di blog-blog yang ada selepas posting pertama saya itu, saya terus mancari dari mana sumber jam ini. Ternyata dari blog tuan Irhomdeys Vintage Watches.

    Memandangkan gambar-gambar yang ada sangat meragukan terutama sekali pada tulisan Breitling pada enjin yang nampak sudah dibuat semula. Dari mana tuan dapatkan jam ini? Saya rasa tuan juga telah tertipu! Serupa sangat rupanya dengan Clebar itu.

    Tak perlu tengok sejarah untuk mengesahkan jam itu tulen, rojak ataupun fake. Saya bukan main jam setahun dua ye. Apa yang ada pada jam itu sudah mencukupi untuk mengesahkannya dan tak perlu jadi otai ataupun sifu untuk mengetahui status sesuatu jam itu.

    Saya cabar tuan 24jam untuk meletakkan gambar enjin jam ini di blog tuan & saya cabar tuan untuk email Breitling seperti mana rakan-rakan lain komen itu. Andai kata betul ada missing link itu, mustahil mereka tak tahu keluaran jam mereka. Kita tengok siapa yang betul. Berani kerana benar! Oh ya! Kalau jam ini betul Breitling, mengapa link jam ni pada blog tuan Irhomdeys Vintage Watches sudah tiada ye? Kenapa padam?

    http://urlseek20.vmn.net/search.php?type=404&tbn=vmn3_5dn&q=irhomdeys.blogspot.com/2011/04/authentic-vintage-breitling-chrongraph.html

    Saya bukanlah berniat untuk menyakiti hati sesiapa. Saya mohon ampun seribu ampun. Saya cuma inginkan kepastian. Terima kasih!

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. CZ: ko try email kat breitling tp aku sure x dpt jwpn sbb breitling was not so popular in 1930-1950 and most the movts supplied the independent/contractors and not documented until breitling introduced chronomat. Jam ni bukannya kita org yg buat, beli dkt london last year so what the hack nak gaduh2.... dlm breitling forum pun masih mystery... anonymous pun bukan expert hanya presumed based on photo dlm net dan baca komen2 dlm forum aje

    ReplyDelete
  20. Zuliskhandar HARJ4 December 2011 at 07:46

    memang panas. . . .

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  22. Uih! Panas ni...

    Kepada tuan anonymous, bukan semua blogger pakar jam. Mustahil nak tahu semua jam di dunia. Dunia Jam sangatlah luas... Berbillion jam dah produce kat donia fana ni. Haha.. Masakan boleh tahu perincian tiap2 satu jam tu... Mampoih nak tau semua... kuikuikui...

    Salah maklumat tu perkara biasalah. Pakar pun boleh tersilap. Tp betuila gak, elok email Breitling tanya depa psl jam ni untuk kepastian.

    Kita semua kena hati2 pasni... La ni pun memang byk jam2 ciplak vietnam mari.... Tak masuk lagi jam2 filipina yg byk refurbished. Paling takuit jam2 mewah yg depa buat balik & joi mahai plak. Adoi la.. teringat plak kat Rolex vintage replika yg aku tgk tu... serupa betoi dgn ori...

    ReplyDelete
  23. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  26. Saya bukannya pakar, sy hanya pembeli, jam bukan utk dijual dan jelas sy post dlm blog utk koleksi peribadi saya tapi apabila rakan baik nak jam tu dgn minta utk trade-in, sy relakan... kini jd polemik. Sy xde niat pun nak jual atau menipu sesiapa, perkataan dlm posting ananymous seolah2 sy yg menipu sdgkan sy pun bkn expert, mungkin betul atau mungkin tak betul. Jgnlah sesenang hati menuduh org kalau kita sendiri pun tak pasti dan kajian pun tak mendalam hanya berpandukan kpd kenyaaan dlm forum2 yg belum tentu sahih. Cukup disini... I'm tired

    ReplyDelete
  27. salam semua.... sy rasa apa yg berlaku di sini sama dgn apa yg berlaku dlm blog jamlama dan blog hasan d12.... rakan2 blogger adalah sahabat.... mana yg tak betul ditegur secara berhemah.... bukan secara komen yg boleh menyakitkan hati para sahabat.... utk pengetahuan anonymous, blogger2 pun kadang2 terkhilaf tentang sesuatu perkara berkaitan jam.... pembeli dan kolektor juga tidak terkecuali dlm masalah tersebut....
    apa yg penting sama2 kita belajar dan memberi tunjuk ajar serta tidak kurang ajar....

    ReplyDelete
  28. saya amat berterima kasih kpd Dato Syed Mohri krn selama ini banyak membantu berkaitan jam.jam rosak, pecah, patah...smua dibantu dgn ikhlas. bagi saya Brity tu hanyalah sebuah jam...Tuan Syed ada bgtau saya bole pulangkan jam tu dan diganti dgn duit; I say...no. saya pentingkan persahabatan yg suda terjalin dan tak mau krn perkara yg tak pasti bole mengeruhkan lagi keadaan. duit bole dicari, sahabat belum tentu kita dapat yg baik2...wallahhualam

    ReplyDelete
  29. Salam, wah panas nie...hehe...ku terlambat....

    Salute pada tuan punya blog. Approach yang baik.
    Tuan Syed pun sedia ambil tanggungjawab....macam ni la yang bagus...

    ReplyDelete
  30. tuan, boleh tengok balik coding di dalam movement. jika tertera BOW maka sah lah breitling produk breitling,jika tertera coding KXF, maka movement ni adalah untuk clebar atau zodiac.

    ReplyDelete
  31. Bro, ada gambar enjin dia tak? Boleh tunjuk sini? Aku dok perhati lama dah jam ni. Bila tgk org lain komen, baru aku rasa yang jam ni bukanlah Brietling.

    Dulu pernah tgk jam ni kat blog Irhomdeys. Mmg betul meragukan kat tulisan Breitling tu. Nampak macam tulis tangan ja. Ada plak huruf KXF tu kat situ.

    Setahu aku la, jam vintage ni memang banyak yang sama bentuk. Tapi bezanya kat tandaan enjin tu. Tiap jenama ada tandaan enjin sendiri. Aku dah check list tu, KXF diguna kat Clebar & Zodiac. Jadi mmg betullah apa yg kwn2 dok ckp tu. Jam ni sebenarnya Clebar.

    Mungkin boleh blogger-blogger buat artikel skit pasal jam-jam vintage ni supaya org tak tertipu beli jam yang rojak & sebagainya. Bro duniajam mungkin boleh buat kot?

    ReplyDelete
  32. InsyaAllah akan diusahakan bro.... Bole sama2 jadikan pedoman & pengajaran untuk semua....

    Aku rasa mmg betul jam ni bukan Bretling juga la... Kalau benar coding tu KXF ada kat jam ni, mmg sah Clebar la movement dia. Kalau Breitling ada jam camni tp pakai movement Landeron dgn coding KXF... jadi cam rojak plak.... Susah juga ye main jam lama ni..... Harap2 dijadikan pengajaran kes camni.... makin complicated plak skrg.... hmmmm.....

    ReplyDelete
  33. gini la...bole ke saya tau siapa sebenarnya anony2 ni? mana tau kita pernah kenal/rakan2 fb, blogger atau pernah bersua muka?...nak berkenalan juga ni haha.saya ngn Tuan Syed Mohri dah ambil keputusan; we behave like a gentlemen. antara kami dah setel benda ni dgn baik n harmoni...biarlah Breitling ni tetap jadi misteri...byk juga suda kami tunjukkan...so, apa korang nak cakap/bincang, teruskan...kami cuma tunggu dan lihat...

    ReplyDelete
  34. Salam cikgu Zul,

    Wah, nampaknya sejak dua menjak ni ramai pulak yang singgah ke blog 24 jam ni. Tak sia-sia isu ni diperdebatkan, rating blog24 jam naik! Ha ha ha!!!

    Cikgu, aku sebagai orang yang bersahabat dengan cikgu dan juga Tuan Syed, pun memang mengikuti perkembangan isu jam Breitling/Clebar ni. Kalau kita tengok, ada komen dari kawan2 yang kita kenal, dan ada jugak komen dari anonymous. Anonymous ni, sama ada kita kenal atau tidak, tak dapatlah aku nak menjawabnya. Tapi apa yang aku boleh firasatkan, semua yang komen kat sini memang orang yang berminat dengan jam, dan subject-matternya hanya satu, iaitu jam. Aku tak rasa ada apa-apa malice intention dari sesapa, sebab tujuannya hanya nak mengetahui kebenaran.

    Anyway, sebab cikgu dan Tuan Syed pun dah panjang lebar menjelaskan duduk perkara, dan juga telah secara terbuka mengaku bahawa perkara ini telah pun diselesaikan secara gentleman dan harmoni (yang aku rasa berlandaskan win-win situation), maka aku rasa amat wajarlah perdebatan terbuka ni kita tamatkan disini. Yelah, kalau kedua-dua pihak yang terlibat pun dah dengan suci hati mengatakan bahawa perkara dah settled, siapalah kita nak bertegang urat meneruskan polemik ni. Jadi aku pohonlah kepada sesiapa juga, termasuklah anon2 yang berhati mulia dan hanya inginkan kebenaran, supaya kita berhenti sajalah disini. Kalian semua telah pun menyatakan piece masing-masing (and to the great credit of Cikgu Zul, he allowed all the comments to be published), jadi semua pandangan sebenarnya telah pun dikemukakan. Any right thinking person (in particular those kaki jam) would have been able to discern the truth from all the comments, so I think it's best that this matter be put to bed.

    Dalam semangat mengekalkan silaturrahim antara kita kaki-kaki jam, aku harap kita dapat ambil yang jernih dan buang yang keruh, dan tidak lagi memanjangkan perkara ini. Wassalam.

    ReplyDelete
  35. As-salam, haha timakasih kpd Tuan KP krn sebelum memberi komen ini telah minta izin ngn aku nak buat sesuatu yg murni. aku kata: silakan. timakasih juga kpd Tuan Syed krn aku faham pendirian beliau...duit bukan segala2nya, yg penting persahabatan, jgn putus kawan, yg lepas tu biar la lepas. utk kawan2 peminat tegar jam, blogger dan pelawat2 blog aku ni berilah peluang kpd Tuan Syed krn dia tidak berniat apa2 yg buruk terhadap aku.he is a very nice man, selalu berkata 'I did it for a sake of a friendship'. pendek kata aku telah dapat semula apa yg sepatutnya, begitu jugak beliau. hidup bergembira/happy life bermain dgn jam mesti diteruskan...sekali lagi tk byk2 kpd KP krn sudi menjelaskan situasi ini...Wassalam

    ReplyDelete